самі зрозуміли...
приколи та жестокі вещі.... :)
Сообщений 1 страница 3 из 3
Поделиться32010-02-18 23:20:33
Їхав на "Work and Travel", а потрапив до притулку для бездомних
08.07.09, 12:20
ustraveller
Витративши понад 3000 USD на програму Work and Travel USA, мій брат потрапив до притулку для бездомних.
У грудні минулого року мій брат, студент українського вишу, вирішив поїхати в США на літо і звернувся в Student and Young Travel Centre у Львові. Вартість послуг Student and Young Travel Centre з оформлення всіх необхідних для працевлаштування в США документів і Job Offer склала 1250 доларів. Загальна вартість програми склала понад 3000 доларів, оскільки треба було ще платити за візу, купувати квиток та взяти із собою гроші.
Коли справа дійшла до вибору роботи у США, мій брат вибрав вакансію Pedicab Driver у Флориді, у місті Key West, яке є найпівденнішою точкою США. Pedicab – це велосипедне таксі, на якому потрібно підвозити відвідувачів закладів відпочинку переважно ввечері та вночі додому чи в готель. При виборі вакансії у списку не було зазначено, що для неї існують певні вікові вимоги. Проте коли мій брат отримав розгорнену пропозицію роботи, то там було зазначено, що для виконання цієї роботи у Флориді працівнику повинно виповнитися як мінімум 21 рік.
Оскільки моєму брату зараз 20, то він одразу звернув увагу представників у Львові на цю деталь. Його запевнили, що американська організація American Work Adventures, яка надає пропозиції роботи, все узгодила з роботодавцем і жодних проблем не буде. Після співбесіди в американському посольстві й отриманням візи брат знову розмовляв із представниками Student and Young Travel Centre у Львові з приводу вимог до своєї вакансії, і відповідь була такою «Швидко купуй квитки і їдь, щоб встигнути відробити вкладені в програму гроші та ще щось заробити».
3 червня в кінці робочого дня брат приїхав до свого роботодавця, але він його не зміг найняти через вікові обмеження для роботи такого типу. Роботодавець одразу повідомив агенцію American Work Adventures в США про те, що він не може взяти на роботу людину, якій ще нема 21 року. До кризи можна було перейти дорогу і знайти роботу у найближчому МакДональдсі, де люди потрібні завжди. Зараз же навіть МакДональдс не наймає, потік туристів у Флориду значно скоротився, і багато місцевих залишилося без роботи.
Роботодавець запропонував брату поїхати в місто Orlando в цьому ж штаті до його знайомого, в якого є робочі місця. Агенція запропонувала роботу в Каліфорнії – на іншому узбережжі, куди ще треба було доїхати. Оскільки проживання у місті Key West є дуже дорогим, а найдешевший хостел коштує 45 доларів, брат не міг довго чекати на оформлення нової пропозиції і витрачати кошти на дорогу в Каліфорнію. Він вирішив поїхати в Орландо, оскільки це значно ближче (400 миль на північ). Він прибув туди ввечері, і там його повинні були зустріти на автостанції. Але його ніхто не зустрів і на телефонні дзвінки ніхто не відповідав. Таким чином він опинився на вулиці у чужій країні серед ночі. Він не міг сконтактувати з родичами в Україні, оскільки з телефону на вулиці не можна було набрати міжнародний номер, в агенції ж був вихідний – субота, тому вони теж не відповідали.
На вулиці брат познайомився з місцевим бездомним чорношкірим хлопцем, і той запропонував йому іти в притулок для бездомних дітей та молоді до 21 року (в США повноліття наступає в 21). Притулок був переповнений, і їх не прийняли. Ніч вони привели на вулиці, після чого звернулися в іншу благодійну організацію, де їм дозволили переночувати протягом трьох ночей і дали їжу. В цій організації у мого брата вкрали майже всі гроші, які в нього на той момент залишалися. Він знову звернувся у притулок для бездомних дітей та молоді і йому порадили поїхати в інше місто в інший притулок, який не був переповнений і там можна на якийсь час затриматися. На останні гроші брат купив квиток у Fort Lauderdale, де його прийняли у притулок, і де він ще й досі живе.
Вже місяць брат шукає роботу у новому місті і нічого не може знайти, оскільки роботи у Флориді зараз немає, це - штат, який дуже сильно потерпає від кризи на даний момент. Агенція American Work Adventures пропонує йому роботу в інших штатах, але щоб туди добратися, потрібні гроші на проїзд, житло і харчування. Жодної допомоги з житлом агенція йому не пропонує.
Взаємовідносини у межах цієї програми є досить складними, оскільки представники у Львові тільки надають інформацію про програму. Контракт на оформлення документів та допомогу вибору трудового контракту укладається з організацією Student and Young Travel Centre, яка розташований у Латвії, а працевлаштовує і надає пропозицію роботи (Job Offer) американський партнер American Work Adventures.
Я розмовляла з представниками Student and Young Travel Centre у Латвії, з якими укладено контракт, і жодної компенсації вони не збираються надавати, оскільки пропозиція роботи – це сфера відповідальності їхнього партнера, а вони надають тільки консультаційні послуги, і після звернення мого брата про невідповідність пропозиції роботи, вони зверталися до партнера American Work Adventures, який займається працевлаштуванням, і отримали інформацію про те, що вік не буде мати значення.
American Work Adventures заявляє, що інформації про те, що вік для цієї вакансії немає значення, вони не надавали, а у Латвії повинні були перевірити відповідність вимог для конкретної вакансії до віку та навичок кандидатів. Крім того, брат підписав цю пропозицію, тому те, що його не взяли – це виключно його проблеми, вони можуть запропонувати тільки альтернативний варіант на іншому кінці країни, оскільки у Флориді вакансій вже нема.
Зараз мій брат і досі живе без грошей у притулку для бездомних.
Продовження історії я писатиму на блозі http://workandtravel.blox.ua